Çocuğun yalan söylemesini engellemenin yolları nelerdir?
Biz yetişkinler ve çocuklar zaman zaman yalan söyleriz fakat yalanın her türlüsü kötü bir davranıştır. Hiçbir ebeveyn çocuğunun yalan söylemesinden dolayı hoşnut kalmaz. Biliriz ki yalan söylemek ahlaki açıdan yanlış ve birbiri ardına doğan yeni kötü davranışları getirir. Peki bu kötü davranıştan çocuklarımızı nasıl sakınırız? Çocuğun yalan söylemesini engellemenin yolları nelerdir?
Çocuklarda yalan söyleme 4-17 yaşına kadar devam edebilir. 17 yaşından sonra çoğunlukla azalmaktadır. Aile bireylerinin çocuğun yalan söylemesinde çok büyük etkileri vardır. Okul çağı çocuklarının anne ve babanın yarattığı baskı ve korku ile yapılan yanlış karşısında göstereceği davranıştan dolayı yalan söylemeye yöneltir. Anne ve babaların bir hata yaptığında ani çıkışlarda bulunması da çocuğu olumsuz etkilemektedir. Çocuğun yalan söylemesini engellemenin yolları nelerdir? İşte yanıtı…
ÇOCUKLARIN YALAN SÖYLEMESİNİ ENGELLEMEK İÇİN YAPILABİLECEKLER
HATALAR KARŞISINDA SABIRLI OLUN
Çocuğunuzun isteyerek veya istemeyerek yaptığı hataları telafi etmesi için ona zaman tanıyın. Yaptığı hataların farkına varmasına yardımcı olun. Çocuğunuz sakar, unutkan, tembel olabilir. Çocuğunuzun bu davranışları karşısında sabırlı olun ve bu huylarından uzaklaşması için ona yol gösterin.
SARFETTİĞİNİZ KELİMELERE DİKKAT EDİN
Çocuğunuzun her zaman güzel kelimeler duymaya ihtiyacı vardır. Ona söylediğiniz kötü cümleler çocuğunuzun içine kapanmasına hatta size karşı öfke duyarak intikam almasına sebep olabilir.
SİZİN DAVRANIŞLARINIZ ÇOCUĞUNUZUN DAVRANIŞLARIDIR
Çocuklar bebeklikten itibaren anne ve babasının davranışlarını kaydeder ve bu davranışlar ömür boyu çocukta izler bırakır. Sürekli yalan söyleyen bir ailenin çocuğu da büyük oranda yalanın gerekli bir davranış olduğunu düşünür. Bu yüzden çocuklarınızda güzel davranışlar görmek istiyorsanız önce kendinize çeki düzen vermelisiniz.
SEVGİ İLE BÜYÜTÜN
Çocukların gelişimi açısından sevgi ve ilginiz o kadar önemlidir ki sevgiyi hisseden çocuk zamanla her problemi aşar. Ailesinin verdiği ahlaki davranışlara karşı daha titiz davranır.
ÇOCUĞUNUZU SUÇLAMAYIN
Çocuklarınızı yargılamadan önce doğruyu anlamaya çalışın. Çocuğunuza baskı yaparak yalana teşvik etmeyin.
ÇOCUĞUNUZU AZARLAMAYIN
Her hatasında çocuğu suçlamak ve azarlamak rencide edici bir davranıştır. Çocuğunuzu yaptığı güzel davranışlar karşısında tebrik edin. Azarlamak yerine onu anlamaya çalışın. Ses tonunuza dikkat edin. Çocuğa yalan söyleme demek yerine bana doğruyu söyle diyerek ona olan güveninizi hissettirin.
Kaynak 1