Kışa Hazırlık Başlasın: Basit ve Pratik Ev Yapımı 7 Turşu Tarifi


Sadece birkaç saatinizi ayırarak kış boyu sofralarınızı lezzetlendirecek turşuları evde hazırlamaya ne dersiniz? İşte, kış yemekleri yanında en çok tercih edilen 7 turşu tarifi!
Kışa Hazırlık Başlasın: Basit ve Pratik Ev Yapımı 7 Turşu Tarifi

Kış sofralarının en güzel lezzetlerinden de taptaze turşulardır, kuşkusuz. Paketli turşuları unutun. Ev yapımı turşular, hem tat bakımından daha doğal hem de içeriği bakımından çok daha sağlıklı. Üşenmek yok! Çünkü sadece birkaç saatinizi ayırarak kendi damak tadınıza uygun lezzeti kolayca yakalayabileceğiniz tariflerimiz var. Kış yemeklerine en çok yakışan sebzelerden, yapılışı oldukça zahmetsiz 7 turşu tarifi derledik.

1. Lahana turşusu


Malzemeler
1 kg. beyaz lahana
5 diş orta boy sarımsak
1 adet küçük boy havuç
2 adet biber
Yarım demet maydanoz
1 su bardağı su
1 su bardağı sirke
2,5 yemek kaşığı kaya tuzu
4-5 adet nohut

Yapılışı
Kış yemeklerinin en leziz eşlikçisi olan bir turşu tarifi ile listemize başlayalım. Yapraklarından ayırdığınız lahanaları iyice yıkayın ve ortada bulunan kök kısmını bıçak yardımıyla dışarı çıkarın. Daha sonra lahanayı 4-5 parçaya bölün. Havucun kabuklarını soyduktan sonra iri halkalar halinde kesin, kırmızı biberleri de büyükçe doğrayarak hazır hale getirin. Ardından sarımsakları soyun. Sıra turşu kavanozunu doldurmaya geldi! Kaynar suda haşladığınız nohutları kavanozun en altına yerleştirin. Lahanaları sarımsak, sirke ve kaya tuzuyla 5 dakika ovduktan sonra onları da kavanoza ekleyin. Kavanozun aralarına doğranmış havuç ve biberleri ilave edin. Son olarak lahanaları ovduğunuz sirkeli suyu, su ekleyerek çoğaltın ve o karışımı da kavanoza koyun. Kavanozun üst sınırına gelinceye kadar su ekleyebilirsiniz. Kavanozu oda ısısında, güneş görmeyen bir yerde 10 gün beklettikten sonra kapağını açabilirsiniz. İşte turşunuz hazır!

 

2. Salatalık turşusu


Malzemeler
3 kg. kornişon salatalık veya taze tarla salatalığı
1 baş sarımsak
Yaklaşık 1 yemek kaşığı nohut
Yarım demet maydanoz
2 su bardağı sirke
6 yemek kaşığı kaya tuzu
1 yemek kaşığı limon tuzu
8-9 su bardağı su

Yapılışı
Salatalık turşusunun yapımı diğer turşulara göre daha kolay, ancak dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları var. Öncelikle turşu malzemelerini yıkayın ve sarımsakları soyun. Yıkadığınız salatalıkları 5 litrelik şişeye doldurun. Ardından nohut, limon tuzu ve sarımsakları da ekleyin. Şişenin en üstüne maydanozları doğramadan ilave edin. Başka bir yerde tuz, sirke ve su karışımı hazırlayın ve şişenin ağzına kadar su ekleyin. Güneş görmeyen bir yerde ağzını hiç açmadan 10-15 gün boyunca sakladıktan sonra turşunuzu afiyetle tüketebilirsiniz! Eğer turşu yapımında kullanacağınız salatalıkları iğneyle 4-5 yerden delerseniz, turşunuz daha çabuk olacaktır.

3. Pancar turşusu


Malzemeler
2 kg. kırmızı pancar
1 su bardağı üzüm sirkesi
1 tatlı kaşığı toz şeker
6 diş sarımsak
2 yemek kaşığı kaya tuzu
Su

Yapılışı
Son derece lezzetli olan bir turşu tarifi daha! Pancarların yapraklarını ve köklerini keserek bir kenara ayırın. Pancarları üstünü geçecek kadar su ilave ederek haşlayın ve haşlanan pancarlar soğumadan kabuklarını soyun, çünkü soğuduklarında kabuklarını soymanız zorlaşır. Turşu yapılmaya hazır hale gelen pancarları büyüklüğüne göre dört veya altı parçaya bölün ve turşu yapacağınız kavanoza koyun, üstüne soyduğunuz sarımsakları da ekleyin. Pancarları haşladığınız su ılık hale geldiğinde, bu suya sirke ve tuzu ekledikten sonra suyu kavanozlara dökün. Artık yapmanız gereken turşunuzu yalnızca 4-5 gün serin bir ortamda bekletmek!

4. Yağlı kırmızı biber turşusu


Malzemeler
1 kg. kırmızı kapya biber
Acı sevenler için 3-4 adet acı biber
1 çay bardağı sirke
1 çay bardağı zeytinyağı
4 diş sarımsak
4 dal maydanoz
1,5 yemek kaşığı kaya tuzu
Su

Yapılışı
Öncelikle biberleri yıkayıp tohumlarını temizlemekle başlayın. Başka tencereye sirke, tuz ve yağı yeteri kadar su ekleyerek kaynamaya bırakın. Biberleri temizledikten sonra kaynamaya bıraktığınız tencerenin içine atın. Biberlerin erimemesi için 3-4 dakika haşlamanız yeterli olacaktır. Biberler haşlandıktan sonra kavanoza yerleştirin ve sonra sarımsaklarla maydanozları da ekleyin. Soğuyan yağ-sirke karışımını da kavanozlara doldurun. Turşunuzu dışarıda bir gün beklettikten sonra buzdolabına kaldırın. 4-5 günün ardından turşunuz hazır bile!

 

5. Fasulye turşusu


Malzemeler
1 kg. taze fasulye
4 diş sarımsak
1 çay bardağı sirke
5 su bardağı su
2 yemek kaşığı deniz tuzu

Yapılışı
Fasulye yemeği yapar gibi fasulyeleri ayıklayın. Fasulyeleri tencereye alın ve 15-20 dakika haşlayın. Burada önemli olan fasulyelerin çok haşlanıp yumuşamaması! Fasulyeleri kaynattığınız tencereye tuzu ekleyin. Su biraz soğuduktan sonra da sirkeyi ilave edin. Kavanozlara doldururken fasulyelerin arasına sarımsakları yerleştirin. Tuzlu sirkeli karışımı da kavanozlara bölüştürün. Kapağını sıkıca kapatarak 15-20 gün güneş görmeyen bir yerde bekletin ve artık hazır!

6. Kırmızı lahana turşusu


Malzemeler
1 adet orta boy kırmızı lahana
1 tatlı kaşığı kaya tuzu
3/4 su bardağı elma sirkesi
1 su bardağı su
2 diş sarımsak

Yapılışı
Kırmızı lahanayı yıkayıp ince ince doğrayın. Doğradığınız lahanaları bir kaba alın ve üzerine tuz ekleyerek 5 dakika boyunca ovun ve 10 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Ardından üzerine sirke ve suyu ilave edin. Kavanozun ağzını kapatarak iyice çalkalayın. Sirkeli karışımın kavanozun her yerine dağıldığından emin olunca kavanozu serin bir yerde 4-5 gün bekletin.

7. Acı biber turşusu

Malzemeler
500 gr. yeşil top ya da kıl biber
1 litre kaynamış su
1 tatlı kaşığı toz şeker
4-5 dal maydanoz
1 baş sarımsak
1 yemek kaşığı nohut
Yarım su bardağı üzüm sirkesi
3 yemek kaşığı kaya tuzu

Yapılışı
Kaynamış suya sirke, tuz ve şekeri ilave ederek başlayalım. Şeker ve tuz iyice eriyene kadar bekleyin, daha sonra suyun soğuması için kenara alın. Diğer yandan turşu yapacağınız kavanozların dibine nohutları yerleştirin. Yıkanmış, ikiye bölünmüş biberleri ve ayıklanmış sarımsakları kavanoza koyun. Soğumaya bıraktığınız suyu da kavanozlara bölüştürün ve maydanozları en üste ekleyin. Burada önemli olan biberlerin arasında hava kalmaması. Bunun için suyu ekledikten sonra kavanozu sallayın. Güneş görmeyen bir yerde 10 gün sakladığınız turşularınız sofra için hazır!

BONUS: Yeşilçam filmlerine bile konu olan turşu suyu!


Yumurta kırmayı bile beceremeyenlerin dahi kolayca hazırlayabileceği birbirinden lezzetli birçok turşu tarifi verdik. Şimdi sıra “Neşeli Günler” filmine konu tartışma konusu olan turşu suyunda! Bu tartışma aklınızı karıştırmasın. Hem limonla hem de sirkeyle benzersiz bir turşu suyu elde edebilirsiniz. Kan şekerinin düzenlenmesinden kas ağrılarının geçirilmesine kadar birçok faydası olan turşu suyu yapımı da oldukça kolay.

Malzemeler
Yarım litre kaynamış içme suyu
1,5 yemek kaşığı turşuluk iri tuz
Çeyrek limon suyu
Yarım yemek kaşığı toz şeker
Yarım yemek kaşığı nohut
Yarım çay bardağı üzüm sirkesi
3 diş sarımsak

Yapılışı
Kaynamış içme suyunu genişçe bir karıştırma kabına alın. Kabın içerisinde turşuluk tuzu, sirkeyi, limonu ve şekeri de ekleyin. Karıştırarak tuzunu tamamen erittiğiniz karışımı soğumaya bırakın. Diğer yandan turşu yapımında kullanacağınız cam kavanozun dibine nohut ve sarımsakları yerleştirin. Ardından hazırladığınız turşuluk malzemeyi kavanoza doldurun. Son olarak soğumaya bıraktığınız karışımı da kavanoza ilave ederek kapağını sıkıca kapatın. Turşunuz hazır olduğunda suyunu da afiyetle içebilirsiniz!

Kaynak 1

Tepkileriniz Nedir?

like
0
dislike
0
love
0
funny
1
angry
0
sad
0
wow
0

Bir Yorum Yaz



Bu site çerez kullanıyor. Siteye göz atmaya devam ederek çerezleri kullanmamızı kabul etmiş oluyorsunuz. Şartlar ve Koşullar