Sindirim Dostu: Prebiyotik Nedir, Prebiyotiğin Faydaları Nelerdir?
İnsan sağlığına yararlı olan bakterilere probiyotik adı veriliyor. Prebiyotik ve probiyotikler ise birbirleriyle sıkça karıştırılıyor. Peki prebiyotik nedir? Prebiyotiğin probiyotikten farkı nedir?
İnsan vücudunda zararlı ve yararlı pek çok bakteri bulunuyor. Doğru beslenmeyle yararlı bakteriler gelişimi vücudun bağışıklık sistemini güçlendirebiliyor. Aksi takdirde kötü beslenildiğinde ise bağışıklık zayıflıyor ve yararlı bakterilerin sayısı da azalıyor. Bu nedenle özellikle bazı bakteriyel enfeksiyonlarda doktorlar bize “probiyotik besinler” tüketmemizi tavsiye eder. Probiyotikler, en kısa tanımıyla insan sağlığına yararlı olan bakteriler olarak tanımlanabilir. Peki prebiyotik nedir? Sık sık probiyotikle karşılaştırılan prebiyotiği sizler için araştırdık, gelin birlikte bakalım.
Prebiyotik nedir?
Prebiyotik, en kısa tanımıyla probiyotiklerin gelişimine katkı sağlayan ve doğal sindirilmeyen besin lifleri olarak bilinir. Prebiyotikler aslında bir gıda bileşenidir ve bağırsakların düzenli çalışmasına katkı sağlarlar. Karbonhidratlardan sebzelere kadar pek çok besinde bulunan prebiyotikler, insanlar tarafından sindirilemez. Bu şekilde bağırsaklara ulaşarak, bağırsak florasındaki yararlı bakterilerin çalışmalarını sağlar ve sindirimi kolaylaştırırlar. Prebiyotikler, dayanıklı bir yapıya sahiptir bu nedenle sindirimi kolaylaştırmasına karşın bu gıda bileşenleri çok rahat sindirilemez.
Prebiyotiğin faydaları nelerdir?
Prebiyotikler, probiyotikler yani bağırsaktaki yararlı bakteriler için besin kaynağı. Probiyotikler, prebiyotikler ile beslenir ve gelişir. Bu sayede ise hem bağırsak florası hem de bağışıklık sistemi korunur. Prebiyotiklerin en önemli görevi ise sindirim sistemini düzenlemesidir. Prebiyotikler, sindirim sitemini düzenleyerek bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Bağırsakların düzenli çalışması ise hem vücut sağlığı hem de mental sağlık üzerinde etkilidir. Bağırsak florasında bulunan zararlı bakteriler prebiyoik ve probiyotikler sayesinde azalır.
Prebiyotikler bunun yanı sıra kan şekerini düzenler. Kan şekerinin düzenlenmesi ise kişinin kendini daha dinç hissetmesini sağlar. Ancak her şeyin fazlası zararlı olduğu gibi prebiyotiklerin de fazla alınmasını zararlıdır. Bu durum sağlığı olumsuz etkileyebilir.
Prebiyotik besinler hangileridir?
Prebiyotikler pek çok besinde bulunur. Özellikle sebzelerde ve bazı meyvelerde bol miktarda prebiyotik vardır. Bunların başında ise soğan ve sarımsak gelir. Soğan ve sarımsak en önemli prebiyotik kaynağıdır. Bunun yanı sıra, pırasa, kuşkonmaz da prebiyotik içeren sebzeler arasında yer alıyor. Bu besinler çiğ tüketildiğinde ise, pişmiş olan hallerine göre içlerinde daha yararlı oluyor. Prebiyotik içeren meyveler arasında ise muz ve elma var. Henüz olgunlaşmamış olan yeşil muz sarı muza göre çok daha fazla prebiyotik içeriyor. Yeşil muz, sarı muza göre iki kat daha fazla prebiyotik içerir. Muz ayrıca sindirime yardımcı olan bir besindir. Öte yandan özellikle son yıllarda tariflerde sıkça görmeye başladığımız keten tohumu da prebiyotik açısından oldukça zengin olan gıdalardan biri. Bunlar dışında kereviz gibi sebzeler, çiğ fındık ve fıstık gibi kuruyemişler de prebiyotikler arasında yer alıyor.
Prebiyotiğin probiyotikten farkı nedir?
Prebiyotikler besin lifleridir. Ancak probiyotik yararlı bir canlı organizma bir bakteridir. Prebiyotikler de probiyotikler de besinlerden alınabilir. Probiyotiklerin gelişip büyümeleri için prebiyotiklere ihtiyaçları vardır. Prebiyotikler, probbiyotiklerin besin kaynağıdır. Yeterli prebiyotik alımı probiyotiklerin gelişmesini sağlar. Böylelikle bağırsak florasındaki zararlı bakterilere karşı birlikte savaşırlar. Bunun sonucunda ise karbonhidrat emilimi dengelenir, insülin direnci azalır ve bağırsak hareketleri düzenlenir.